Őszi hajregenerálás

Eddig kevés időt és figyelmet fordítottál a hajadra? Vagy egyszerűen csak a nyári sugarak kezdték ki hajkoronád? Elveszítette színét, fakóvá, élettelenné és durvává vált? Semmi gond! Tippjeink segítségével újra formába hozhatod!

Mi történik nyáron a hajjal?

A bőrünkhöz hasonlóan a hajunk is ki van téve a káros környezeti hatásoknak. A legtöbben azonban kevés időt és figyelmet fordítanak arra, hogy hajápolási szokásaikat az évszakhoz igazítsák, így nyáron is marad az egyszerű hajmosás, UV-védelem és hidratáló hajpakolás nélkül.

Hajunk mintegy 90%-a fehérjékből áll. A káros UV-sugarak lebontják a hajat védő szarulemezkék, az ún. kutikula közötti kötések egy részét, így a haj mélyebb rétegei (a kéreg és a velő) - megfelelő védelem hiányában - sérülékennyé válnak.

A károsodás következménye például a `természetes melír`, mely során egyes hajtincsek jobban kivilágosodnak a többinél. Az UV-sugárzás szétroncsolja a pigmenteket, a haj színét veszti, fakóbbá válik.
A sugárzás továbbá kivonja a haj kreatinjában tárolt nedvességet, ettől a haj rugalmatlanabbá, sérülékenyebbé, kócossá, súlyosabb esetben szalmaszárazzá válik.

Balzsamok, pakolások

Ha egyébként nem használsz balzsamot, most akkor is kényeztesd a hajkoronád minden hajmosás után, vagy válassz a praktikus 2 az 1-ben változatok közül. Ettől a hajszálak új életre kelnek, könnyen kezelhetőek és egészséges fényűek lesznek.

A teljes `gyógyuláshoz` a legtöbb esetben azonban komolyabb kúra szükséges. Heti 1-2 alkalommal használj hajpakolást. Vásárolhatsz bolti készítményt, de te is készíthetsz magadnak a legtöbb háztartásban fellelhető anyagokból tápláló pakolást.

Nagyon fontos, hogy hajunk belülről is megkapja az egészséges `működéshez` nélkülözhetetlen vitaminokat és tápanyagokat. A haj szempontjából a cink a legfontosabb elemek egyike. Hiánya fokozott hajhulláshoz vezethet. Tartsunk ezért ősszel cinkkúrát vagy átfogó megoldást nyújtó szépségvitamin-kúrát. Ez utóbbi hajunk mellett körmünk és bőrünk állapotán is javít.

Természetesen tápláló hajpakolások

Hajhullás

A hajhullás természetes jelenség, mely ősszel fokozódik. Naponta 60-100 szál elvesztése átlagosnak számít. Hosszú haj esetén ennyi hajszál már riasztó mennyiségnek tűnhet. Ha aggódsz, nyugodtan számold meg 2-3 napon keresztül a kihullott mennyiséget. A legtöbb esetben megnyugtató eredmény születik.