Kíméletes hajátültetés

Egészséges ember, ritkuló haj

A hormonális hajhullás valódi okainak felderítése, rendszerezése sok fejtörést okoz az orvostudománynak. Mára már ismert a történet egyik főszereplője, a DHT (dihidro-tesztoszteron), a tesztoszteron egyik származéka, mely többek közt a fejbőr szöveteiben képződik. Amennyiben egy hajhagyma megköti a DHT-t, elindul a rejtélyes folyamat, ami a hajszál végleges elvesztéséhez vezet.

A hajhagymák DHT - érzékenysége, azaz hormon-kötő képessége nem egyforma. Elől - oldalt érzékenyebb, a tarkónál pedig kifejezetten érzéketlen hajhagymákat találunk. Pontosan úgy, ahogy a mellékelt Norwood-skálán, a hormonális kopaszodás fokozatait bemutatató ábrasoron látszik.

Hölgyek esetében a hormonális hajhullás oka ugyanúgy a DHT. A hormon-érzékeny hajhagymák eloszlása, és így a hajritkulás általában a fejtető közepét érinti először, a fokozatokat a Ludwig-skála szemlélteti.

A hajátültetés

A hajátültetés lényege, hogy a DHT miatt már kihullott hajszálak helyére a legjobb minőségű, és a hajhullás-hormonnak is ellenálló hajhagymákat ültetjük át. A szervezet gyorsan és hatékonyan fogadja be a hajhagymákat, mivel felismeri a saját szövetet. A kinőtt új haj már védett a DHT-val szemben, így nem jut elődei sorsára, tartós marad.

Az International Hair Institute módszere sokkal kíméletesebb, mint a ma is sok helyen végzett „strip-technika”. A „stip” egy bőrcsík, amit kivágnak a fejbőrből a jó tulajdonságú hajhagymák területén. A fejbőrben keletkezett rést összevarrják, vagy kapcsokkal rögzítik, a csíkot pedig feldarabolják, hogy kinyerjék a hajhagymákat.

Intézetünkben minden érintett hajhagyma csoportot egyesével veszünk ki egy mindössze 1mm átmérőjű eszköz, valamint csipesz segítségével. Helyi érzéstelenítésben dolgozunk, altatásra nincs szükség. A beavatkozás fájdalommentes, az apró sebek pedig rendkívül gyorsan begyógyulnak, így az eljárás nem igényel intézeti bennfekvést. Sőt, akad, aki másnap már dolgozni megy.

Az új haj

Az eredmény látványos, és tökéletesen természetes. Az előbbiekben részletezett okok miatt az átültetett hajszálak megmaradnak, nem hullanak ki. Az új haj erős, teljes értékű, a mindennapokban és a fodrászati gyakorlatban is ugyanúgy kezelhető, mint a hajzat többi része.

Dr. Dudás Anna,

az International Hair Institute orvosa